Причина е потискане на хормон, който отговаря за овулацията при жените,обясни

...
Причина е потискане на хормон, който отговаря за овулацията при жените,обясни
Коментари Харесай

Употреба на райски газ води до стерилитет и спонтанни аборти

Причина е угнетяване на хормон, който дава отговор за овулацията при дамите,обясни в изявление анестезиологът доктор Сибила Маринова.

И още акценти в изявлението:
 Има страни, в които не се използва даже за медицински цели  Всяко вещество, което носи приятни емоции, води до пристрастяване
Точно преди 14 дни “24 часа ” разказа новата мода с рисковите “весели ” балони, които са в центъра на всяко празненство - оферират се по клубове, нощни заведения, даже и на детски рождени дни.

Три дни след обявата страната се зае да взема решение проблем, отлаган най-малко 8 години.

Първа възбраната на божествен газ изиска омбудсманът Диана Ковачева, някогашният вицепремиер Корнелия Нинова разпореди всеобщи инспекции по заведения. А безусловно в последния си ден живот 47-ият парламент гласоподава възбрана за продажбата му на малолетни и използването му в закрити публични места.

- Д-р Маринова, в последния си работен ден Народното събрание одобри възбрана за продажбата на божествен газ на малолетни. Според вас законът ще спре ли използването му измежду младите?

- Не знам до каква степен ще успее да я спре, само че се надявам най-малко да я ограничи.

- Какви могат да бъдат дълготрайните резултати от честата приложимост на диазотен оксид върху дами в детеродна възраст?

- В задграничната здравна литература се оповестява, че хронична експозиция с божествен газ може да докара до спонтанни аборти и стерилитет. Причината за стерилитета е угнетяване от райския газ на хормон, който дава отговор за овулацията при дамите. Има редица изследвания, които са оповестени в международни медицински списания. Те изследват връзката сред стерилитета и работата с божествен газ при медицински служащи. 

- Честата инхалация на божествен газ може ли да докара до по-тежки последствия, или даже до гибел?

- Може. В нашата реанимация имаме починал колега с доказано професионално заболяване от продължителна експозиция (излагане- б.р.) на божествен газ - кръвно заболяване. При продължителната му приложимост може да се стигне до угнетяване на костния мозък.

- Защо до момента не е имало осведомителна акция, която да предизвести родителите и младите за дълготрайните последствия от използването му? 

- То защо има национална осведомителна акция в България, че за това да има? За инсултите ли? За донорството ли? Аз разбрах за използването на божествен газ измежду младежите от ваш сътрудник, който ме потърси за мнение. До този миг не знаех, че райският газ се продава и се използва по този начин.

-  Необходима ли е цялостна възбрана за продажбата и използването на божествен газ, с изключение на за медицински цели и в хранително-вкусовата индустрия?

- Смятам, че е необходима пълна забрана за използването му. Има страни по света, в които е неразрешена и използването в медицината. Има задоволително модерни инхалационни анестетици, които са без сходни странични резултати. След като умря сътрудника ни, в нашата болница не използваме божествен газ.

- Преди дни 15-годишно момче изпадна в безсъзнание след приложимост на алкохол и божествен газ. По-опасна ли е комбинацията му с алкохол? А с други типове дрога?

- Да, по-опасна е. Това е по този начин, тъй като резултатът се потенцира. Ние имахме три случая на деца сред 14 и 18 години, които дойдоха при нас в кома след приложимост на божествен газ и алкохол.

- Как протече тяхното възобновяване?

- За благополучие, при всички имаше удобен излаз с възобновяване и изписване у дома.

Но едно такова изпадане в кома може да докара и до гибел. Може да се потисне дишането от рухването на корена на езика, който да запуши дихателните пътища, и човек да се задуши.

Може да настъпи регургитация (връщане в противоположна посока на повръщаното - б. р.) и аспирация на стомашно съдържимото в белия дроб. Това също е тежко затруднение и може да докара до гибел.

- Кои са факторите, които способстват за по-бързото им възобновяване? 

- Има си протоколи за деяние при такива случаи от токсикологията. Райският газ се отстрани посредством издишване, само че когато е вдишано задоволително количество и комбинирано с други упойващи субстанции, както и с алкохол, действието се потенцира.

- Газът води ли до пристрастяване?

- Това е един забавен въпрос. За да води едно вещество до пристрастяване на физическо равнище, то   би трябвало да има рецептор, към който да се залавя.

Тук има нещо по-интересно. При райския газ няма подобен механизъм, само че всяко вещество, което води до приятни страсти и еуфория, пристрастява на психическо равнище, а това кара човек да желае от него още и още. Но това би трябвало да го разясняват психолозите. То е като захарта, която също води до някакъв вид взаимозависимост към използването на сладки неща.

- Това значи ли, че райският газ е стъпка към по-твърдите опиати?

- Абсолютно е стъпка към по-твърдите наркотици,

тъй като действието му е краткотрайна еуфоричност. Това е и повода да употребяват балоните един след различен, само че когато към този момент не получават задоволително еуфория, протягат ръка към нещо по-сериозно. 

- Защо той стана толкоз известен измежду младите и в действителност какво е действието му върху един млад организъм?

- Популярен е, тъй като е на ниска цена, леснодостъпен и се продава напълно свободно. Райският газ работи върху съвсем всички органи, само че това, поради което младите го употребяват, е, тъй като им дава приятни чувства и еуфория. Оттам идва и името му божествен газ. 

Той оказва въздействие върху сърдечно-съдовата и дихателната система. Има стимулиращо деяние върху симпатиковата нервна система, може да докара и до тахикардия и повишаване на кръвното.

Честата му приложимост провокира конвулсия на белодробната артерия, което покачва белодробното съдово противодействие.

 Той може да аргументи и учестено дишане. Употребата му е в положение да провокира  и така наречен дифузионна хипоксия, което доста бързо измества кислорода от алвеолите и по този метод понижава налягането на О2 в кръвта. 

Затова, когато го използваме в анестезиологията, той се подава в несъмнено съответствие с О2. При извеждане на пациента от упойка с божествен газ той диша 100% О2. Хроничната приложимост на божествен газ е по-опасна и тя може да докара до блокиране на витамин Б-12 подвластните ензими, угнетяване на костния мозък и понижаване на имунната устойчивост от инфекции.

- Може ли последствията от инхалация на божествен газ измежду младежите да се отключат след години?

- Липсата на О2 в тъканите ги поврежда. Колко време са били те без О2, както и невроните в мозъка, няма кой да каже. Потискането на костния мозък се демонстрира след известно време, а оттова потеглят и злокачествени хематологични болести. 

От потискането на Б-12 подвластните ензими също може да се отключи неврологичен недостиг и парези. Това са дълготрайните резултати при продължителна експозиция.

Визитка:
 Началник на отделението по анестезиология и интензивно лекуване в МБАЛ “Д-р Стефан Черкезов ” във Велико Търново  От 1999 година работи в реанимацията на МОБАЛ  “Д-р Стефан Черкезов ”  Завършила МУ-Варна, със компетентност “Анестезиология и интензивно лекуване ” и “Здравен мениджмънт ” в Стопанския факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий ”  Началник е на ОАИЛ и районен координатор по донорство за Северен централен регион  Сертифициран обучител по донорство от DTI (Donation and transplantation institute), Barcelona
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР